Samenlevingscontract.eu - Dé website voor samenlevingscontract en samenlevingsovereenkomst!
:: Samenlevingscontracten en samenlevingsovereenkomsten ::
Samenlevingscontract Menu

++ Home: naar de beginpagina

+ Het samenlevingscontract
 • Samenlevingscontract: handig of niet?

+ Moet ik naar de notaris?

+ Links

INTERESSANTE SITES

  1. Nalatenschap.org
  2. Samenlevingscontract.net
  3. samenlevingscontract.eu
  4. Erfenis.net
  5. Koopcontract.net
  6. Koopovereenkomst.com
  7. Koopovereenkomst.eu
  8. Beveiliging-Haarlem.nl
  9. E.D. Beveiliging
10. Notaris-adressen.nl


SAMENLEVINGSCONTRACT .EU : WELKOM!
Samenlevingscontract.eu wordt regelmatig geupdate! Je kunt deze site 'Toevoegen aan je favorieten' door op de button hierboven te klikken.

HET SAMENLEVINGSCONTRACT

Zoals je waarschijnlijk al weet, heeft samenwonen minder verstrekkende gevolgen dan trouwen. Terwijl het sluiten van een huwelijk direct juridische gevolgen heeft, is samenwonen niet aan sprecifieke juridische regels gebonden. Er onstaan niet direct rechten en verplichtingen tegenover de partner en/of derden. Toch kan het nuttig zijn bepaalde rechten en verplichtingen zwart op wit te zetten. Dit doe je bij je notaris, door middel van een samenlevingscontract.
Samenlevingscontract: wat is het precies?
Een samenlevingscontract of samenlevingsovereenkomst, is een overeenkomst tussen personen die met elkaar gaan samenwonen. In het samenlevingscontract worden afspraken vastgelegd over:

- de eigendom van de inboedel van de samenwoners
- de (gezamenlijke) eigendom van giro- en bankrekeningen - de verplichting tot bij te dragen in het levensonderhoud van de partner
- gezamenlijke inkomens
- de huishoudkosten
- het moment waarop het samenwonen als beëindigd beschouwd zal worden

Ook kun je in het samenlevingscontract bijvoorbeeld regelen dat de bijdrage in bepaalde kosten naar evenredigheid van de netto inkomens van de samenwoners wordt vastgesteld. Denk hierbij aan:

- de kosten van het opvoeden van kinderen (kinderopvang)
- de huurkosten
- de maandlasten van de hypotheek
- de onroerende zaakbelasting
- de huishoudkosten
- pensioenen

Wie betaalt wat en hoeveel?

Het is ook slim om in het samenlevingscontract vast te leggen wat er gebeurt met het geld dat overblijft na de bijdrage van elke partner in de de gemeenschappelijke kosten van de samenwoning. Wordt het bedrag dat overblijft verdeeld tussen de samenwoners, of behoudt ieder het deel dat hij/zij zelf heeft verdiend?

En als een van de samenwoners na verloop van tijd minder gaat verdienen? Wat er dan moet gebeuren kun je het best van tevoren vastleggen.

Wat is van jou en wat is van mij?

Er kan een staat van aanbrengsten worden gehecht aan het samenlevingscontract. Dit is de lijst waarop de samenwoners aangeven welke spullen zij inbrengen op het moment dat het samenlevingscontract wordt getekend. Indien na het tekenen van het samenlevingscontract goederen privé worden aangeschaft, dan kan de staat van aanbrengsten worden bijgewerkt.

De woning

Het is ook verstandig vast te leggen in het samenlevingscontract wat er met de woning gebeurt indien het samenwonen eindigt door wat voor reden dan ook.

Het partnerpensioen

Nog een reden om een samenlevingscontract op te maken, heeft te maken met het partnerpensioen. Om in aanmerking te komen voor een partnerpensioen, heb je namelijk vaak een (notarieel) samenlevingscontract nodig.

Successiebelasting

Ook met betrekking tot de successiebelasting is het slim om een samenlevingscontract op te maken. Als je een notarieel samenlevingscontract laat opmaken, val je als samenwoners (op hetzelfde adres) na 6 maanden onder het lage tarief en de hoge vrijstelling die normaal gesproken alleen geldt voor echtgenoten. Je doet dan aangifte voor de inkomstenbelasting als fiscale partners.

Een testament?

Veel samenwoners die een samenlevingscontract tekenen, laten gelijk een testament opmaken. Het samenlevingscontract zelf is immers geen testament. Als een van de samenwoners overlijdt, dan is de andere samenwoner niet automatisch erfgenaam. Volgens de regels van het erfrecht is de famile van de overledene erfgenaam. Je doet er daarom verstandig aan tegelijkertijd een testament te laten opmaken. Dit regel je bij je notaris.

Een verblijvingsbeding?

Door een verblijvingsbeding in je samenlevingscontract op te nemen, kun je de consequenties van het beëindigen van het samenwonen regelen. Een verblijvingsbeding zorgt er namelijk voor dat indien één van de twee samenwoners overlijdt, de langstlevende samenwoner de gehele eigendom verkrijgt over de voorheen gemeenschappelijke zaken. Een verblijvingsbeding biedt geen uitweg voor de niet-gemeenschappelijke zaken. Privé-zaken kunnen dus alleen worden nagelaten door middel van het opstellen van een testament.

Conclusie

Het is niet verplicht een notarieel samenlevingscontract te laten maken, maar zoals je na het lezen van bovenstaande tekst zult begrijpen, is het wel van groot belang voor de rechtszekerheid en eventuele bewijslevering. Omdat een notariële akte door beide samenwoners, voor een notaris wordt getekend zal de bewijslast van een notarieel samenlevingscontract zwaar wegen. Doen dus!


Later nog eens terugkomen op Samenlevingscontract.eu?

Klik hier om Samenlevingscontract.eu aan je
browser's favorieten toe te voegen,

zodat je de site snel kan vinden!

NUTTIGE LINKS
Hier vindt je nog een aantal links die van pas kunnen komen:
Koopovereenkomst.eu
De Hypotheker
IKEA Wooninrichting
Funda huizenaanbod
MEER INFORMATIE VINDT JE OP DEZE SITES!
Erfenis.net| Koopovereenkomst.eu| Nalatenschap.org| Samenlevingscontract.eu| Samenlevingscontract.net| Koopovereenkomst.com| Notaris-adressen.nl|
Reclame
E.D. Beveiliging
De Hypotheker
Funda.nl
IKEA
Beveiliging-Haarlem
Lenen.nl

Email: info *apenstaartje* samenlevingscontract *punt* eu

© 2006 Koopovereenkomst.eu